Creatoarea de modă Zina Dumitrescu a făcut cu cinci ani in urmă o declaraţie şocantă pentru revista Tango, recunoscand că a recurs la 21 de chiuretaje pe vremea lui Ceauşescu, ea riscând, pentru fiecare întrerupere de sarcină, între 1 şi 3 ani de puşcărie.

Creatoarea de modă a apelat, pentru fiecare avort, la profesorul Panait Sârbu, unul dintre cei mai mari ginecologi pe care i-a avut România.

Avorturile făcute de creatoarea de modă au fost realizate ilegal, pe vremea lui Ceauşescu fiind interzis chiuretajul fără o motivaţie medicală serioasă.

“Eu am făcut 21 de avorturi! Profesorul Panait Sârbu m-a îngrijit întotdeauna. M-am dus la el pentru aproape toate chiuretajele pe care le-am făcut. Le-am făcut prin laminare. Este un lemn din nu ştiu ce ţară africană, care, în contact cu secreţiile vaginale, se umflă şi produce o dilataţie lentă de col uterin. Fără durere, fără nimic. Seara mă interna, îmi făcea o anestezie, îmi punea laminarea, mă trezeam apoi şi nu aveam nimic”, mărturisea Zina Dumitrescu pentru revista Tango.

A pus cariera pe primul plan

“M-am măritat la 19 ani şi primul chiuretaj l-am făcut la 20. Eram studentă. Eram prea mică să fac copii”, mai spunea Zina, care recunoaşte că avorturile le-a făcut pentru a-şi proteja cariera de creatoare de modă. Culmea este că “Mama Zina” a încercat să se protejeze de sarcinile nedorite după sfaturile bunicii. “«Oriunde te apucă », îmi zicea bunica, «chiar şi-n vârf de munte, totdeauna să ai în poşetă o sticluţă cu soluţie făcută din două linguri de oţet şi două de apă. După contactul sexual, te dai cu această soluţie şi gata!»”, povestea creatoarea de modă.

Cu toate acestea, Zina, la 28 de ani, l-a conceput în 1969 pe Cătălin.

Chiuretajul era pedepsit cu închisoarea

Pe 2 octombrie 1966, poziţia regimului cu privire la avort a fost modificată pe prima pagină a ziarului Scânteia: “Pericolul social reprezentat de avorturi, cel demografic, cât şi consecinţele sociale fac necesară pedepsirea tuturor persoanelor care participă la avorturi”.

Pentru avort, pedeapsa era prevăzută de articolul 187 din Codul Penal, modificat în 1966: “Întreruperea unei sarcini cu acordul femeii va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu interzicerea pe aceeaşi perioadă a unor drepturi”, dar, în unele cazuri, se pedepsea doar cu o condamnare la locul de muncă.

Vasile Niţescu a pus primul sterilet

Conf. dr. Vasile Niţescu spune că medicii ginecologi erau atent supravegheaţi de Securitate, după ce avortul şi metodele contraceptive au fost interzise. Totuşi, medicul şi-a riscat cariera şi libertatea pentru a-şi ajuta pacientele. El a creat şi a aplicat primul sterilet din România. Dispozitivul era format dintr-un cerculeţ din plastic, ce avea la capăt un fir de nailon. “Îl aplicam la spital, după ce, în prealabil, era sterilizat, doar femeilor care aveau contraindicaţie de a mai naşte. Practic, nici nu încălcam legea”, a spus pentru Libertatea, medicul.

""

About Post Author

Lasă un răspuns