Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

„One night in Havana(the lost city)@ El Tropico – Cuba Linda de mi Vida” @ Gradina la Dud

aprilie 18 @ 9:32

 

LIVE MUSIC ,DANCE AND TRADITIONAL FOOD & DRINK , AND MANY SURPRISES – YOU WILL LIVE FOR ONE NIGHT IN HAVANA OF ’50 BECAUSE YOU WILL FEEL THOSE MOMENTS – THE ATMOSPHERE 

   For the First Time in Romania –   by BestEvent

 

dressin code:   Havana before Batista!

 

   În 1958, Havana era Parisul Caraibelor. Aici, soarele fierbinte încinge zilele, în vreme ce pasiunea şi muzica încing nopţile în cluburile sofisticate ale oraşului. Nu totul se reduce, însă, numai la lux si petreceri tropicale. Cuba este condusă cu mână de fier de către dictatorul Fulgencio Batista, un adevărat Nero al epocii sale. Încercând să reinstaureze constituţia din 1940, intelectualii pacifişti şi activiştii politici cubanezi luptă cu ardoare pentru a schimba un regim care le sufocă ţara. În acelaşi timp, în stradă, o altă mişcare revoluţionară se formează, una care abandonează metodele paşnice în schimbul armelor şi asasinatelor politice. În acest timp, în junglele izolate din munţii din Est, forţele revoluţionare M26 ale lui Fidel Castro şi Ernesto „Che” Guevara (ale căror intenţii nu sunt cunoscute în totalitate), se mobilizează şi se îndreaptă către Havana. Batista, conştient de ameninţările care planează asupra regimului său instabil, intensifică acţiunile serviciilor sale secrete, într-un efort disperat de a se menţine la putere.
În mijlocul acestui paradis tropical zbuciumat,  El Tropico, va deveni, în curând, mult mai mult decât o simplă scenă de divertisment. Havana şi Cuba se vor schimba pentru totdeauna, devenim martori la dezintegrarea familiilor, la dispariţia unei culturi şi la transformarea unor oameni – un mod de viaţă dispare, dar ritmul său, muzica sa, va trăi mai departe în exil.

  Vom deveni fascinati de cultura, istoria şi de muzica Cubei, „Perla Antilelor,” şi în special de Havana, „Parisul Caraibelor.” 

   Va vom  introduce în atmosfera Havanei: Oraşul, şi toate texturile pe care le oferea, în special viaţa de noapte, lumea cabaretului şi toţi locuitorii lui. Dar cel mai important element, muzica acelei lumi: Beny More, Cachao, Rolando Laserie, Bola de Nieve, Septeto Nacional de Ignatio Piniero, Orquestra Aragon, Celia Cruz, Lecuona, şi, bineînţeles, Freddy, pentru a numi numai câţiva.

 Vom reda eleganţa şi romantismul vechii lumi a Danzón-ului, în joaca şi flirtul care alcătuiesc esenţa Mambo-ului şi a Cha Cha-ului, în drama şi conflictul pe care le reprezintă Rumba şi Congile Afro-Cubaneze şi în tobele misterioase ale Santeriei.

   Havana anilor ’50 a fost ultima epocă elegantă. Havana era un oraş influenţat de marii designeri europeni şi americani.

    Cred că am trăit cu Oraşul Pierdut în fiecare zi a vieţii mele… Trăiesc în Oraşul Pierdut în fiecare zi a vieţii mele. O iubire ce n-a fost să fie, o iubire pierdută, Oraşul Pierdut.

          

 Meniul bucatariei cubaneze este influentat si de bucataria altor tari precum Spania, Portugalia, Franta sau tari africane.

 In gatitul traditional cubanez se pune accent in principal pe bucataria traditionala. Bucatarii se axeaza foarte putin pe prajirea in ulei si nu exista sosuri „grele”, cu multe grasimi.

Cele mai multe preparate contin cateva condimente de baza precum chimen, usturoi, oregano si frunze de dafin.

In multe feluri de mancare, baza este sofrito. Acest sofrito este format din ceapa, ardei gras, usturoi, oregano, piper, toate ingredientele fiind prajite rapid in ulei de masline.

Sofrito este folosit la prepararea unor mancaruri precum fasolea neagra, tocana de legume si alte feluri de mancare din carne ori la sosurile pe baza de rosii.

De obicei, carnea este marinata in suc proaspat de lime sau de portocale acre, iar apoi se prajeste la foc mic pana cand carnea este facuta si incepe sa se dezlipeasca de pe os.

Radacinile de legume – yuca, malanga, boniato – sunt nelipsite din dieta cubaneza. Aceste legume sunt aromate cu ajutorul unui amestec numit Mojo. Acesta contine ulei fierbinte de masline, suc de lamaie, ceapa proaspata feliata, usturoi, chimion (chimen sau in unele regiuni secara) si putina apa.

Un mic dejun specific cubanez este compus din tostada si cafe con leche. Tostada este o bucata de paine cu unt cubanez, care se prajeste pe un gratar electric, iar cafe con leche este o combinatie puternica de cafea espresso cu lapte cald. Se mai pot manca ham croquetas (este o crema de sunca in forma de role subtiri cat un deget, care sunt facute usor pane si prajite).

Masa de pranz contine empanadas, pui sau carne ori sandvisuri cubaneze.

Cina cubaneza este adesea preparata din carne, pui sau peste cu orez alb, fasole neagra si maduros.

Desertul este adesea alcatuit dintr-o delicioasa tarta de fructe cu crema de caramel cubanez si un Cubano Cafe. Alte alternative pentru desert, la fel de populare, sunt painea sau budincile de orez.

Bauturile racoritoare cele mai tipice sunt Daiquiri si Mojito, ambele fiind realizate cu zeama de lamaie si rom pur de trestie de zahar.

   

Bucataria cubanez este o fuziune de retete culinare locale, spaniole, africane si din bucataria Caraibelor.

Acest lucru duce la un amestec unic, interesant de arome datorat influentelor culturale diferite, avand similitudini puternice cu bucataria din Republica Dominicana si Puerto Rico. O influenta mic, dar demn de remarcat vine din China, in special in zona Havanei. In perioada coloniala, capitala Cubei a fost un important port comercial, fiind apreciate traditiile culinare din diferite colturi ale lumii.

Una dintre cele mai cunoscute preparate traditionale cubaneze este Moros y Cristianos; o delicioasa mancare de fasole neagra si orez. Alte mancaruri ca fel principal sunt orezul cu pui “arroz con pollo” si carnea de vita tocata “vieja Ropa”.

Sandwich-ul cubanez este extrem de popular, si a fost inventat de catre muncitorii cubanezi care lucrau in Florida, in 1880. Sandwich-ul se face din paine cubaneza si contine felii de friptura din carne de porc, feli subtiri de sunca Serrano, branza elvetiana, muraturi cu marar si mustar galben.

    Aperitive cubaneze traditionale includ banane prajite “tostones” servite cu sos MojoDeserturile comune cele mai cunoscute sunt tarta cu fructe, tortul tres Leches si pastelitos.

Cocktail-ul Cuba Libre marcheaza, asa cum bine sugereaza si numele, momentul in care, cu ajutorul “dezinteresat” al armatei americane, Cuba si-a recapatat independenta fata de Spania.

 

Bautura a luat nastere pentru a celebra eliberarea tarii din nordul Americii Centrale de sub mana de fier a ibericilor, iar denumirea ei face trimitere spre trei mari simboluri: ea reprezinta un strigat de bucurie, un cocktail, dar si o necesitate. Povestea unui cocktail liber

 

“Cuba Libre!” a fost tipatul de bucurie pe care l-a rostit poporul cubanez in 1898, dar si numele pe care soldatii americani l-au dat unei bauturi pe care au obtinut-o prin combinarea bauturii carbogazoase extrem de populare Coca-Cola, cu rom autentic cubanez.

 

Pentru a face fata caldurii mari din insula care se afla la confluenta Marii Caraibelor, Golfului Mexic si Oceanului Atlantic, se spune ca americanii au adaugat cativa stropi din zeama unei lamai si multa gheata, au pus rom si Cola intr-un pahar mare si au inventat unul dintre cele mai populare cocktail-uri din intreaga lume.

 

Cum se prepara Cuba Libre?

 

Daca vrei sa pregatesti o Cuba Libre autentica, atunci ai nevoie de multe cuburi de gheata pe care le-ai zdrobit aproape fara mila in prealabil, rom, zeama de lamaie si Coca-Cola. Adauga gheata intr-un pahar inalt si lat, apoi toarna romul si completeaza cu bautura carbogazoasa atat de populara. Pune si zeama de lamaie, dar ai grija sa nu cumva sa scape pulpa de la fruct in amestecul de dinainte. In final, orneaza paharul cu o felie de lamaie si savureaza-l ascultand melodia “Hasta siempre, comandante”.

 

Cuba Libre in variante diferite

 

In Argentina, cocktail-ul poarta numele de Cubalibre, iar pe teritoriul Mexicului se numeste simplu, Cuba. In Chile, localnicii ii spun Roncola, iar spaniolii il stiu drept Cubata.

 

Roncola, denumirea pe care o prefera chilienii, vine din combinarea celor doi termeni, rom (ron in spaniola) si cola (Coca-Cola). Aceeasi alaturare inedita de termeni este folosita pentru toate cocktail-urile obtinute prin amestecul a doua bauturi, un alt exemplu bun fiind piscola, rezultata din pisco, un coniac specific zonei, si cola. Numele de Cubata, preferat de spanioli, a aparut prin alaturarea sufixului –ata, care denota familiaritate, la numele tarii de origine a bauturii.

 

 

 

Details

Date:
18 aprilie 2024
Time:
9:32

Lasă un răspuns