Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Artmania Festival 2017

martie 19 @ 12:31

Tarja, Beyond The Black, Walkways sunt noile nume confirmate la festivalul ARTmania, care va avea loc in perioada 28-29 iulie, in Piata Mare din Sibiu.

Cea mai buna voce de metal simfonic din Europa si probabil una dintre cele mai bune cantarete ale lumii, Tarja Turunen este noul nume confirmat pe afisul Festivalului ARTmania, eveniment care va avea loc la Sibiu, in perioada 28-29 iulie 2017. Soprana si pianista finlandeza, care a obtinut faima internationala ca solista a trupei Nightwish, isi va prezenta noul album, in premiera in Transilvania, intr-un concert care va avea loc sambata, 29 iulie, in Piata Mare din Sibiu,. Tarja o soprana cu un ambitus exceptional, o tehnica impecabila si un spirit rock viguros si profund, vine la Sibiu in cadrul turneului „The Shadows Show”, inceput la finalul anului trecut pentru promovarea celor mai recente dintre materialele sale, EP-ul „The Brightest Void” si albumul „The Shadow Self”.

Si germanii Beyond The Black, eroi ai rock-ului simfonic european, au confirmat venirea la Sibiu. Pe primele locuri in topurile germane si austriece, Beyond the Black sunt apreciati ca varf de lance in muzica metal continentala, de criticii muzicali. care considera ca cel mai recent album al lor, “Lost in Forever”, este o incredibila demonstratie de virtuozitate, o explozie de sensibilitate creativa.

Lor li se alatura Walkways pe afisul ARTmania, vedetele noului val de rock alternativ din Israelo trupa tanara care si-a castigat faima pentru maniera geniala in care alatura reprizelor executate in forta, parti lirice, de o delicatete remarcabila. Tarja, Beyond The Black si Walkways sunt cele mai noi nume confirmate pe afisul celei de-a 12-a editii a Festivalului ARTmania, care a anuntat pana acum alte patru trupe importante: Lacuna Coil, Riverside, You And Me At Six si Devin Townsend Project.

Festivalul ARTmania este organizat sub egida “Take a Stand”, o campanie de incurajare a implicarii civice si a coeziunii sociale si o declaratie pentru apararea valorilor europene. Campania „Take a Stand” este o initiativa a Yourope, asociatie la care ARTmania este afiliat, alaturi de 90 dintre principalele festivaluri din Europa.

De asemenea, anul acesta, ARTmania lanseaza in perioada festivalului, reuniunea internationala East European Music Conference, prima intalnire din Romania a celor mai importanti reprezentanti ai industriei europene de eveniment. Directorii marilor festivaluri, experti cu prestigiu mondial in securitate, in controlul multimilor, legislatie sau sistem de taxe vor veni pentru prima oara in Romania, in cadrul unui eveniment de elita initiat de ARTmania si realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Sibiu. Biletele pentru accesul la East European Music Conference s-au pus in vanzare pe site-ul oficial al evenimentului, www.eemusic.ro si costa 190, 210 sau 240 de lei, in functie de momentul achizitiei. 

CEA MAI BUNA VOCE CROSSOVER A LUMII. “Sper sa va revad curand” – spunea Tarja la finalul celui mai recent concert pe care l-a sustinut in. Consecventa acestei promisiuni, soprana finalndeza revine pentru a-si lansa noul album, in premiera, in Transilvania. Regina rock-ului simfonic si-a sedus publicul cu o voce incredibila, ampla si grandioasa, a stralucit intr-un extraordinar duet cu Alice Cooper sau alaturi de legendarii Scorpions, a castigat discuri de aur si platina pentru vanzari in tarile nordice si in spatiul germanic si este considerata cea mai buna cantareata crossover din Europa si una dintre cele mai bune cantarete ale lumii. Vorbeste cinci limbi straine, uraste paianjenii, adora vinul rosu, citeste, viseaza si mediteaza. De altfel, tentatia catre explorarea sinelui profund si dialogurile interioare a fost tema celui mai recent dintre materialele sale discografice.

Intampinat cu aplauze de public si critica deopotriva, albumul „The Shadow Self”, lansat in august 2016, reprezinta o aventura introspectiva, o explorare a zonelor de umbra din interiorul unui suflet, acele colturi care gazduiesc fantome si din care, spune Tarja, si-ar putea trage seva forta creatoare si inspiratia artistica. “Desi sunt o persoana pozitiva, este ceva intunecat care ma face sa scriu si sa creez in general. Tind sa cred ca este vorba despre un intuneric frumos”, spunea Tarja pentru Blabbermouth. Dupa mai multe concerte memorabile in Romania, printre care faimosul spectacolul din 2005, sustinut alaturi de trupa de rock simfonic care a consacrat-o, Nightwish, Tarja a bifat o serie de aparitii notabile pe scenele din Romania, printre care si minunatul spectacol de Craciun sustinut in 2015 pe scena Ateneului Roman din Bucuresti. 

Beyond the Black. Metal simfonic din Germania. Cantece de dragoste si de moarte cu cea mai sensibila trupa germana de metal simfonic. Formatia si-a castigat o uriasa popularitate in scurta sa istorie, suficient cat sa urce in topurile de specialitate si sa se numere printre favoritii marilor festivalurilor lumii, incepand cu marele Wacken Open Air. Beyond the Black este, asa cum remarca intreaga critica europeana, o trupa care a reusit peste noapte sa urce de la zero pana la statutul de eroi ai scenei rock europene. Pe primele locuri in topurile germane si austriece, Beyond the Black sunt varf de lance in muzica metal germana, spune critica, estimand ca cel mai recent album al lor, “Lost in Forever”, este o incredibila demonstratie de virtuozitate, o explozie de sensibilitate creativa, un sound complex, incununat de vocea incredibila a vocalului Jennifer Haben. Mai in forma ca niciodata, Jennifer se potriveste perfect intregului concept, un mix bun de metal simfonic cu compozitii extreme, de la parti de o fragilitate extraordinara, pana la secvente heavy, executate in forta. Beyond the Black zboara sus, foarte sus – spune critica, remarcand forta si creativitatea cu care muzicienii reusesc sa gestioneze o misiune dificila, anume sa duca mai departe un stil amplu si melodic,afirmandu-si clar propria identitate si mesajul unic in fantastica lume a rock-ului international. Pentru primul lor show in Romania, Beyond the Black vor urca, sambata, 29 iulie, pe scena amenajata in Piata Mare din Sibiu.

WALKWAYS: DRUMURI CATRE GENIUL ROCK. Stim destinatia, dar care e drumul? Fiecare e liber sa-si aleaga propriile carari pentru a ajunge departe, spun cei de la Walkways, care fac din propria muzica un permanent proces de autocunoastere si de devenire. Cu un mix uluitor si unic de metale grele si parti emotionale de o delicatete remarcabila, alaturi de o varietate geniala de stiluri si tipuri de voci, Walkways este, fara indoiala, trupa iconica a noului val de rock alternativ din Israel. Rasfatati ai festivalurilor internationale si preferatii publicului rock din Europa, Walkways isi intelege muzica si mesajul ca pe un drum catre autocunoastere si devenire, declarand ca arta lor ii ajuta sa ramana sanatosi si rezonabili, ba chiar mai mult, sa devina mai buni, mai morali si mai umani. „Cream pentru a ne descarca, pentru a inventa o supapa care sa ne ajute sa facem fata sentimentelor, mai ales agresiunilor. Altfel, poti sa o iei razna. Nimeni nu are dreptul sa-si lase propriul ego nesupravegheat, lipsit de control. Nimeni nu este justificat atunci cand se dezlantuie, chiar daca, din pacate, prea multi o fac in vremurile astea. Avem, de fapt, posibilitatea alegerii. Iar noi alegem sa nu actionam in versiunile noastre cele mai salbatice. Alegem sa avem control si sa ne ridicam deasupra acestor impulsuri, fara scuze, indiferent de traumele pe care le avem in trecut. Trecutul nu este viitorul nostru”, spun cei de la Walkways. Despre acest proces vorbeste, inca din titlu, si albumul pe care rockerii istraelieni il vor prezenta pe scena ARTmania de la Sibiu, „Safe In Sound”. Produs in regim independent si masterizat la Fascination Street Studios din Suedia, albumul “Safe In Sound” are un mesaj valoros, inspirat din experiente proprii ale membrilor trupei, si este un ghid interesant pentru cei care vor sa trateze cu naturalete impulsurile mintii umane si doresc mentinerea unei minti constiente si controlate.

„Este timpul sa luam pozitie pentru Europa si pentru intreaga lume, in incercarea de a crea o miscare care sa incurajeze coeziunea sociala. Prin campanii de informare si constientizare, promovam toleranta pentru toate culturile, genurile, rasele, religiile, orientarile sexuale, culorile si originile. A motiva oamenii sa participe la activitati politice si sociale, a milita pentru un dialog pasnic, pentru umanism, toleranta si pentru intelegere reciproca, este cea mai buna cale de a face lumea un loc mai bun pentru fiecare individ si pentru noi toti la un loc” – se arata in declaratia care defineste scopul si misiunea „Take a Stand”.
Yourope ii saluta pe toti profesionistii din domeniul muzicii live si ii incurajeaza sa se alature acestei campanii ca parteneri! Festivaluri, promotori, cluburi, asociatii, companii de productie si alte persoane implicate in industria de evenimente sunt invitate sa devina ambasadori ai Campaniei “Take a Stand”, pentru o Europa Unita.

Simfonic, progresiv, heavy sau clasic, cea de-a 12-a ediție a festivalului promite, pe durata a două zile, concerte cu cele mai bine cotate trupe ale momentului, favoriți ai marilor festivalurilor internaționale, un mix de stiluri și genuri, care răspunde așteptărilor celor interesați, an de an, de festivalul de la Sibiu. Festivalul ARTmania se desfășoară anul acesta sub egida “Take a Stand”, o campanie de încurajare a implicării civice și a coeziunii sociale și o declarație pentru apărarea valorilor europene. Campania este o inițiativă a Yourope, asociație la care ARTmania este afiliat, alături de 90 dintre principalele festivaluri din Europa.

Anul acesta, în perioada festivalului, va fi lansat programul “Sibiu – Festival City”, un proiect inițiat de ARTmania. Pe lângă o ofertă culturală bogată – concerte, expoziții, lansări de carte sau film – platforma “Sibiu – Festival City” va găzdui și prima ediție a reuniunii internaționale Est European Music Conference (EEMC), un eveniment de anvergură europeană, care și-a propus să aducă la masa dialogului peste 500 de experți, autorități, promoteri români și principalii operatori de pe piața internațională a festivalurilor.

Ajuns la cea de-a 12-a ediție, Festivalul ARTmania anunță și anul acesta un line-up interesant, în prima serie de artiști confirmați numărându-se italienii gotici de la Lacuna Coil – muzicienii ale căror piese au fost incluse pe coloana sonoră a unor filme cu succes de casă, precum “Underworld” și “Resident Evil”, starurile britanice ale noului val – You Me At Six, cea mai bună trupă britanică în 2011, polonezii Riverside – un alt fel de Pink Floyd contemporan, sau canadienii Devin Townsend Project – un experiment genial al unui muzician inventiv și plin de forță, care și-a început cariera ca vocal pentru Steve Vai.

Lacuna Coil. I-ați auzit în Resident Evil: Apocalypse! Una dintre cele mai tari trupe italiene de rock, cotată cu patru stele de Allmusic și nominalizată la premiile MTV, melodici, creativi și plini de forță, Lacuna Coil mizează pe o estetică gotică, atât muzicală, cât și vizuală, dar și pe armonii care pun voci în contrast sau pe riff-uri adânci de chitară. Acute ascuțite, temperate de un bass profund, un sound specific care a asigurat coloana sonoră a unor blockbustere ca “Underworld” sau “Resident Evil: Apocalypse”, muzica Lacuna Coil este produsul cel mai bine vândut din istoria casei de discuri care i-a lansat, Century Media Records, o companie care a fost cumpărată în 2015, pentru 17 milioane de dolari, de Sony Music Entertainment. Aplaudați la Ozzfest, în Statele Unite, au colaborat cu In Flames, au înregistrat un album cu influențe arabe – “Shallow Life”, care, de altfel, a urcat pe locul 20 în topurile Statele Unite, au câștigat un premiul pentru cel mai bun album la Female Metal Voices Fest Award, în 2012, și titlul de cea mai bună trupă din lume la Metal Hammer Awards, în 2016. Cel mai recent album, “Delirium”, lansat în 2016, este cel de-al optulea album de studio al italienilor Lacuna Coil, clădit pe tema conceptuală de nebunie, ilustrată prin diverse întâmplări care se petrec într-un sanatoriu. O metaforă pentru ororile pe care le întâmpinăm în fiecare zi, până în momentul în care, în mod miraculous, găsim leacul tuturor relelor – așa cum spuneau, cândva, membrii trupei. Albumul a intrat încă de la lansare pe primul loc iTunes, la categoria metal, și pe locul 2 în topul rock al aceluiași selecționer.

Riverside. Rock progresiv și heavy metal cu polonezii Riverside, o trupă asemănată adesea cu Pink Floyd sau Dream Theater, dar care își afirmă identitatea prin explorări experimentale duse până departe, uneori până la granița cu alte genuri, printre care și electro. Creditați de întreaga critică încă de la debut, succesul pe care Riverside l-a avut în Polonia le-a adus un contract cu o casă de discuri americană, Laser’s Edge, și o colaborare cu Travis Smith, pictorul care a semnat identitatea vizuală a unor trupe mari, de la Dewin Townsend, la Anathema. Albumul de debut lansat în această formulă, „Out of Myself”, a primit recunoașterea publicațiilor de specialitate, de la Metal Hammer, la Belgium Prog-Noser. Marele succes, însoțit de vânzări de masă, a venit o dată cu lansarea albumului „Voices in My Head”, iar cel de-al treilea album, „Rapid Eye Movement”, le-a adus o colaborare cu Dream Theater, pentru segmentul european al turneului din 2007. Cu șase albume excelente în palmares, trupa se pregătea pentru un nou turneu, dar, la începutul anului 2016, chitaristul Piotr Grudziński a murit, în urma unui stop cardiac survenit după un concert Winery Dogs. Cei trei membri rămași au anunțat că nu-și vor înlocui colegul și că vor continua în formula de trio. Cel mai recent album al trupei, Eye of the Soundscape”, este o încântătoare colecție a unor piese instrumentale mai vechi, reinterpretate, alături de câteva piese noi. Acest album este un tribute adus lui Piotr Grudziński și include ultimile piese la care acesta a colaborat.

You Me At Six. „In New Music We Trust”. Englezii care au avut succes încă de la albumul de debut, You Me At Six, au un stil inconfundabil, chiar dacă unii găsesc în AND-ul lor ceva urme lăsate rock-ul american, de la Blink-182, la Incubus sau Thrice, ba chiar și influențe pop-country-rock, deși toate într-o abordare nouă, plină de forță, contemporană. “Take of Your Colors”, albumul lor de debut, a fost lansat în 2008 și le-a adus o nominalizare pentru titlul de cea mai bună trupă britanică, premiu pe care l-au ratat, de altfel, de mai multe ori, până să-l primească, în cele din urmă, în 2011, pentru single-ul “Byte My Tongue”, lansat în colaborare cu Oliver Sykes. Au fost aplaudați în Japonia, în Europa sau în Statele Unite, iar anul acesta își sărbătoresc, printr-un turneu mondial, cel de-al cincilea album de studio, “Night People”, lansat în luna ianuarie a acestui an. Un album colorat, cu tonuri mai sumbre, mai apăsătoare, pigmentate cu nuanțe mult mai senine, pop rock, hard rock și chiar rock’n’roll, poate și ceva influențe din legendarii lumii, de la Led Zeppelin la Rolling Stones, de la Muse, la The Killers. Albumul a intrat direct pe locul trei în topurile britanice și pe primul loc în Noua Zeelandă.

Devin Townsend Project. Un zid de sunet, a la Frank Zappa. Imaginează lumi, pe care le distruge pentru a ridica altele, cochetează cu rock-ul extrem doar pentru a-l înlocui cu cel melodic, inventează un univers doar pentru a-i schimba imediat regulile. O voce versatilă, care acoperă o arie impresionantă, de la acutele și ambitusul specific marilor cântăreți de operă, până la țipete rock și sunete grave, guturale, reprize intercalate în segmente melodice: Devin Townsend este, cel mai probabil, unul dintre cele mai interesante proiecte de pe scena rock canadiană. Aduce în scenă mult întuneric apăsător, pe care îl crestează cu zgomote bizare și îl mătură apoi, cu valuri misterioase de rock sincretic postindustrial. Canadianul Devin Townsend este unul dintre cei mai creativi artiști ai noului val, un muzician al cărui talent a fost remarcat încă din adolescență, când a fost rugat să colaboreze, ca vocal, pentru albumul lui Steve Vai, “Sex and Religion”. Jonglează cu nenumărte stiluri, de la hard rock la metalul progresiv, ambiental sau new age, face demonstrații de virtuozitate pe care, de altfel, le-a și exemplificat pe cele patru albume de lansare a proiectului său muzical. Un artist extrem de prolific, a făcut experimente acustice remarcabile pe nu mai puțin de 23 de albume de studio, finalizate și aplaudate în întreaga sa carieră.

Cine spune povestea ARTmania. Maria Zurbagiu, grafic-designer și ilustrator, deschide seria artiștilor plastici invitați să trimită cronici din ARTmania, afișele realizate de aceștia, viziuni proprii asupra unei constelații a artei pulsând de energie, urmând să intre în colecția festivalului, pentru a fi prezentate, apoi, în expoziții. Maria Zurbagiu a absolvit Universitatea Națională de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, Secția Grafică, este deopotrivă inspirată în gravura în metal, în linografie, xilografie și serigrafie, dar stăpânește la fel de bine și photoshop-ul, una dintre minunatele ei porți de acces în lumea virtuală. A participat la mai multe expoziții individuale și colective, inclusiv în Teheran sau Viena, succese care i-au adus în palmares nenumărate premii, inclusiv premiul UNICEF și o menționare în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare pânză pictată vreodată de copii, eveniment înregistrat în noiembrie 2006. Maria Zurbagiu a fost Big Bang-ul Universului ARTmania, urmând ca, an de an, o serie de alți artiști plastici invitați să-și plimbe printre stele propriile himere, într-o serie de afișe de colecție care să spună mai departe povești extraordinare din universul culturii rock. 
Platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică, ARTmania s-a consacrat ca principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Marcă cu prestigiu și tradiție pe scena culturală regională, ARTmania și-a conturat propria identitate cu un concept îndrăzneț și un ambient special – Piața Mare a uneia dintre cele mai frumoase citadele medievale din Estul Europei. ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experiența și prestigiul edițiilor anterioare, când pe scena mare din Sibiu au urcat o serie de trupe importante, de la Nightwish și Serj Tankian, la Die Toten Hosen, Whitin Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters OfMercy, Lacuna Coil, Republica, Helloween, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulți alții.

Biletele pentru acest eveniment sunt disponibile online pe www.iabilet.ro si in reteaua iaBilet.ro: Magazinele Flanco, Metrou Unirii 1 langa casa de bilete Metrorex, Magazinul Muzica, Magazinele IQ BOX – Telekom, Cafe Deko, Club Vintage, Club Quantic, Hard Rock Cafe, Agentiile Perfect Tour, Magazinele Uman si pe terminalele self-service ZebraPay din toata tara.

Detalii

Dată:
19 martie 2024
Oră:
12:31

Lasă un răspuns