• Romania
  • English

Whitney Houston - Biografie

Whitney Houston

Nume real: Whitney Elizabeth Houston

Data nașterii: 09 August 1963

 

Whitney Elizabeth Houston s-a născut în Newark, pe 9 august 1963, mama ei fiind Cissy Houston, o mare cântareaţă de gospel/R&B, iar verişoara ei Dionne Warwick. La vârsta de 11 ani, Whitney făcea parte din corul de copii, de la biserica baptistă la care mergea familia ei. Ca şi adolescentă, obişnuia să o însoţească pe mama ei in concerte (a participat la albumul din 1978, "Think It Over", al mamei sale). A făcut back-up pentru artişti ca Lou Rawls şi Chaka Khan. În paralel, Whitney, a urmat o carieră în modeling şi actorie, apărând în serialele "Gimme a Break" şi "Silver Spoon". Prima înregistrare a artistei, în calitate de vocalistă, a fost pe albumul lui Bill Laswell, Material.

 

Următorul lor album, din 1982, "One Down", i-a oferit lui Houston un loc lângă avantgardiştii din lumea muzicală, ca : Archie Shepp şi Fred Frith. În 1983, preşedintele Arista Records, a auzit-o pe Whitney cântând şi i-a oferit posibilitatea semnării unui contract. Piesa ei de debut a fost un duet cu Teddy Pendergrass, si s-a intitulat “Hold Me”. Albumul de debut al artistei, intitulat Whitney Houston, a fost lansat în martie 1985, şi a avut ca prim single, piesa “Someone for Me” (considerat un insucces), iar ce de-al doilea single a fost piesa “You Give Me Good Love”, care a devenit primul hit al lui Whitney, ocupând poziţii fruntase în clasamentele R&B şi locul trei în topul pop. Următoarele trei piese, “ Saving All MY Love For You “(câştigatoarea premiului Grammy),“ How Will I Know” şi “ The Greatest Love of All “, au ocupat primele poziţii în topurile de muzică pop.

 

După un an de la lansare, albumul Whitney Houston, a obţinut numărul un în clasamentul albumelor, a înregistrat vânzări de peste 13 milioane de copii, devenind astfel cel mai bine vândut album de debut al unei artiste. Următorul album, intitulat Whitney, a debutat ca numărul unu în clasamentul albumelor, vânzându-se în peste 9 milioane de copii. Primele patru piese de pe acest album, “ I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me ) “, câstigatoare a premiului Grammy, “ Didn’t We Almost Have It All “, “ So Emotional “ , “ Where Do Broken Hearts Go “ , au ajuns pe poziţia unu în topurile de specialitate. La finele lui 1988, Houston a lansat piesa “ One Moment in Time “ , înregistrată pentru compilaţia destinată Olimpiadei din acel an. Al treilea album, I’m Your Baby Tonight (1990), a avut o tentă mai urbană din punct de vedere al abordării stilului muzical, reuşind să ofere publicului, două hit-uri number one, “ All the Man That I Need “ si “ I’m Your Baby Tonight “.

 

A reuşit să insufle unei piese interpretate în cadrul Super Bowl, “ The Star Spangled Banner“, calităţile unui hit de Top 20. Şi-a indreptat apoi atenţia către actorie. Primul său film, a fost unul romantic, în care a jucat alături de Kevin Costner, The Bodyguard, peliculă lansată în 1992. Notorietatea filmului s-a datorat şi campaniei publicitare din jurul coloanei sonore, un cover de-al lui Dolly Parton, “ I Will Always Love You”. Piesa a obţinut locul unu in clasamente, s-a vândut în peste 16 milioane de copii, si i-a fost adjudecat un premiu Grammy pentru “ Albumul anului”. Pe plan personal, Whitney s-a căsătorit cu cântăretul Bobby Brown, în vara anului 1992, de care s-a despărţit după lansarea dramei Waiting for Exhale (1995), despărţire ce nu a durat foarte mult, cuplul impăcându-se ulterior. A urmat lansarea coloanei sonore a filmului mai sus menţionat, “ "Exhale"( Snopp Snopp), piesă ce a ajuns în fruntea clasamentelor. Pentru următorul proiect, Hoston, s-a decis să se intoarcă la gospel, şi aşa a luat fiinţă coloana sonoră a filmului The Preacher’s Wife (1996), film in care artista a interpretat rolul principal. Au urmat piese tradiţionale de gospel, la care au participat mama lui Whitney, Shirley Caesar şi Georgia Mass Choir.

 

În 1998, Whitney a lansat albumul "My Love Is Your Love" la care a colaborat cu Babyface, David Foster, Missy Elliott, Wyclef Jean, Lauryn Hill, Q-Tip. A urmat piesa “ Heartbreak Hotel”, una dintre cele mai mari hituri R&B ( realizat alaturi de Faith Evans si Kelly Price).

 

Din cauza unor probleme personale, Whitney a ţinut prima pagină a tabloidelor din anul 2000. În acelaşi an, artista a lansat compilaţia "Greatest Hits", formată din două discuri, dintre care unul era compus din piesele originale şi celălalt din remixuri. De asemenea, includea şi dueturi cu Enrique Iglesias, George Michael şi Deborah Cox. În urma reality-show-ului Being Bobby Brown, Whitney a divorţat de soţul său şi a cerut ajutor abilitat pentru rezolvarea problemelor legate de dependenţa de droguri. În decembrie 2002, a fost lansat albumul "Just Whitney", ai cărui colaboratori au fost Babyface, Missy Elliott, Kevin Briggs , Teddy Bishop si Gordon Chambers. Acestui album aparţin baladele “ Try It On My Own”, “You Light Up My Life” ( un remake după Debbie Boone), “ Love That Man” şi “ Things You Say”. A urmat albumul "One Wish : The Holiday Abum", cu piese pentru şi despre Crăciun, lansat în noiembrie 2003. Pe acest album se regaseşte prima piesă a fiicei lui Whitney, intitulată “ Little Drummer Boy”. În paginile Guiness Book Of World Records, se regăseşte şi Whitney Houston, ca fiind cea mai premiată artistă a tuturor timpurilor.

Trimite pe: Yahoo
Festivalul Ambasadelor 2018 @ ARCUB și Parcul Titan | 3-9 septembrie Bucharest Craft Beer Festival 2018 Balkanik Festival 8 Old Grave Fest VII DAVID GARRETT   ”EXPLOSIVE LIVE” @  București | 13 si 14 septembrie 2018

Calendar evenimente

Abonează-te la NEWSLETTER