• Romania
  • English

Artist: DJ Paul Oakenfold

DJ Paul Oakenfold

Nume real: Paul Oakenfold

Data nașterii: 0000-00-00

Cunoscut sub pseudonimul de Oakei, Paul este unul dintre cei mai importanţi DJ-i englezi, contribuind în majoritatea momentelor importante din dezvoltarea muzicii din toata lumea, începând de la hip-hop şi până la reinventarea muzici dance din Anglia.

Toate acestea au început la sfârşitul anilor `70 unde un foarte tanar Paul Oakenfold împreună cu un prieten, Trevor Fung, începeau prin a mixa soul şi groove într-un bar din Covent Garden, în Londra. Cu o imaginaţie bogată Oakei vrea să ajungă la rădăcina acestor stiluri muzicale plecând peste ocean în West Harlem, New York .

 

Paul lucrează la mai multe posturi de radio locale, având rolul de curier. Noaptea însp, el îşi petrece timpul prin cluburile care începeau să se dezvolte fiind martor la extraodinara naştere a hip-hopului, ceea ce l-a determinat să intre în lumea muzicală. Întors la Londra reuşeşte să se angajeze la Champion Records şi cu ajutorul urechi sale muzicale îi semneaza pe Jazzy Jeff & the Fresh Prince şi Salt n’ Pepa.

 

De la Champion, Paul se mută la Profile and Def Jam, tot la Londra. În tot acest timp. dorinţele sale de a deveni DJ/producător devin tot mai puternice. În 1987 Paul împreuna cu trei prieteni de ai sai, Danny Rampling, Nicky Holloway şi Ian St Paul, pleacă în vacanţă în frumoasa insulă care este Ibiza, care atunci era încă o insulă populată de baruri şi cluburi mici. Însă aceştia văd incredibilul potenţial pe care îl are insula deşi nimeni nu putea prevesti succesul şi importanţa pe care îl va avea în următorii ani.

 

Întors în Marea Britanie cu un sound nou, house baleric, Paul începe să mixeze prin mai toate cluburile din Londra mai ales la Spectrum of the Future at Heaven. Clubul devine foarte repede asaltat atât de londonezi şi mai ales atrăgând atenţia unor formaţii din Manchester , The Stone Roses şi Happy Mondays. În ciuda reputaţiei sale, atrase din muzica dance, Oakei a fost întotdeauna fanul muzici rock şi pop. Însă spre sfârşitul anilor `80 muzica rock pierde teren faţă de o cultură underground care devine tot mai puternică, aceea a muzici dance.

 

În 1989 Paul împreună cu partenerul său, Steve Osborne, produc albumul de formaţie Happy Mondays, care este o combinaţie de dance, indie, funk şi pop care devine ulterior inspiraţie pentru mulţi artişti şi care precedează cel mai mare album al formaţiei în 1990, produs de cei doi, cu numele Pills `N Thrills, Bellyaches. A fost începutul unei conexiuni lungi între Oakenfold şi muzica rock, ajungând să fie DJ pentru formatia The Stone Roses la istoricul concert din Spike Island, iar împreuna cu Osborne remixând piese pentru New Order, The Cure, Massive Attack, fiind nominalizaţi, în 1990, la cei mai buni producători la premiile BPI.

 

În 1991 cei de la U2 îi oferă lui Paul ocazia de remixa câteva dintre piesele lor, urcând cu piesa Even Better Than the Real Thing, în UK chart, mai sus decât varianta originală a piesei. Determinat, Oakei lansează în 1990 propriul său label, Perfecto, care a devenit atât locul unde toate producţile personale au fost lansate, dar a oferit şi prilejul unor artişti ca Timo Maas sau Hernan Cattaneo să ajunga în lumina reflectoarelor. Dealungul anilor `90 cariera de DJ a devenit prioritară, ajungând rezident la Cream, în Liverpool şi la Ministry of Sound, în Londra, întorcându-se în fiecare vară la Ibiza, unde lucrurile începeau să se schimbe.

 

La mijlocul anilor `90, muzica dance era preferinţa principală a publicului larg şi Paul, lider în lumea DJ-ilor. Turneul împreuna cu U2 şi colaborările cu formaţii precum NXS, the Orb, Simply Red, Boy George si Primal Scream au promovat stilul şi muzica acestuia, conferindu-i încredere în deschiderea unor cluburi – Ministry of Sound şi Liverpool’s Cream – devenite mai târziu cele mai cunoscute din întreaga lume. A hotărât să producă mai puţine remixuri şi să se concentreze mai degraba asupra sesiunilor de mixuri, pe care le-a şi comercializat. Oakenfold a plecat de la Cream definitivând întreaga sa activitate prin volumele de piese intitulate  „Two Years of Oakenfold at Cream”. Un an mai tarziu a apărut „Perfecto Presents Another World”. În 1995 a devenit şi primul DJ din arena principala la festivalul Glastonbury.

 

În 1998, după 10 ani de succes neîntrerupt în Anglia, Oakenfold a realizat primul său mix CD, în Statele Unite. Tranceport, o colecţie de 11 piese cu cele mai bune remixuri Oakenfold, a apărut în magazinele americane, în noiembrie 1998, fiind susţinut de un turneu prin cluburile americane. Oakenfold a încheiat anul 1998 cu premiul pentru cel mai bun DJ din lume, premiu oferit de revista DJ Magazine. Un an mai devreme se clasase pe locul 2 în acelaşi top. În 1999, a susţinut un turneu mondial care a fost transmis de BBC Radio 1 în super populara emisiune prezidată de Pete Tong, Essential Mix. Tot în 1999 câştigă pentru al doilea an consecutiv premiul de cel mai bun DJ din lume, în topul DJ Mag.

 

Sfarsitul mileniului îl găseşte în SUA, lansând albumul „Perfecto Presents Another World” şi realizând coloana sonora a filmului „Swordfish”, ajungând direct pe locul I în „US New Artist Chart”. Iar asta nu este tot. Remixează, la cererea Madonnei, melodia „What It Feels Like For A Girl” şi îl însoţeşte pe Moby într-un turneu început pe 11 iulie în Atlanta şi continuat prin fiecare stat american până în California. În 2001 a organizat un turneu în America şi a lansat „Voyage into Trance”. Urmeaz[ ani plini de concerte, compilaţii şi EP-uri lansate.

 

Paul Oakenfold este unul din artiştii internaţionali care are ce să pună pe un album Greatest Hits. Drept dovada, DJ-ul s-a hotărât să lanseze „Greatest Hits & Remixes”, material ce a apărut la Perfecto în toamna trecută. Tot în această perioadă, a fost dat publicităţii topul DJ Mag, pentru 2008. Oakei ocupă locul 14 în acest clasament, poziţie ce vine să confirme aprecierea de care se bucură artistul.

 

Paul Oakenfold este invitatul special al Madonnei, pentru turneul mondial „Sticky and Sweet”. Paul deschide fiecare concert pe care Madonna îl desfăşoară în cadrul acestui turneu, inclusiv la evenimentul din luna august, din Capitală.

Trimite pe: Yahoo
Full Moon Live Festival 2018 AWAKE Festival 2018 Concert Joe Satriani la Bucuresti Rockstadt Extreme Fest 2018 | 2-5 aug

Calendar evenimente

Abonează-te la NEWSLETTER